pierogi dough

Dzungla i Cos Jeszcze - Czesc II

Temat: Co z polskiego?


Ergon <nie@takiego.adresuwrote in message



| Bigos, mazurek, polka, pierogi... głównie nazwy potraw i tańców.

Znalazłeś je w Websterze z wyjaśnieniem, że pochodzą z polskiego? O ile
pamiętam, to "pierogi" są z rosyjskiego, a juz napewno polka jest z
czeskiego!


Otóż pierogi z polskiego:

"One entry found for pierogi.

Main Entry: pie ro gi
Variant(s): also pi ro gi
Function: noun
Inflected Form(s): plural -gi also -gies
Etymology: Polish, plural of pieróg dumpling, pierogi
Date: 1927
: a case of dough filled with a savory filling (as of meat, cheese, or
vegetables) and cooked by boiling and then panfrying "

Patrz: http://www.m-w.com/cgi-bin/dictionary

Natomiast polka istotnie czeska, a bigosu niestety w Websterze nie ma.


(...)
| A czym się różni od sausage?
Kielbasa od sosydża różni się brzmieniem i zapisem.


"Kielbasa" to to samo co "Polish sausage" - są jeszcze inne rodzaje
"sausage", z "Italian" na czele (a to wuraźnie już się różni od "kielbasa")

Radek

E.



Źródło: topranking.pl/1524/co,z,polskiego.php


Temat: Dough mixer
Dough mixer
Witam! Juz nie raz mi w zakupach pomoglyscie wiec i tym razem zapytam o rady
czy macie i uzywacie cos takiego jak w tytule, bo zamierzam kupic. Szperalam
w internecie, duzo jest KitchenAid, srednio to wydatek 300 funtow lub wiecej,
z USA taniej, ale trzeba doliczyc koszt przesylki i VAT, moze orientujecie sie
w tym temacie? Widzialam takie z dostawkami do mielenia miesa, podobaly mi
sie. Mam zamiar wyrabiac w tym glownie ciasta (pierogi, pizza, chleb). Bede
wdzieczna za wszelkie sugestie i rady.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37418,105323928,105323928,Dough_mixer.html


Temat: empanadas
Mam z internetu trzy przepisy na empanadas. Szukałam przepisu z mięsem, chociaż
w Meksyku wcale nie są one zbytnio popularne - najczęściej spotyka je sie ze
słodkim nadzieniem, przypominającym w smaku toffi, ale o wiele mniej ciągnącym.

1 przepis:

Ingredients
For the pastry
450g/1lb plain flour
2 tsp baking powder
1 tsp salt
60g/2¼ butter
60g/2¼ lard or vegetable shortening
chilled water, enough to form dough

For the empanada filling
2 tbsp olive oil
½ beef stock cube, crumbled
400g/14oz fillet or sirloin steak, finely chopped
1 onion, finely chopped
1 small green pepper, finely chopped
3 garlic cloves, crushed
3 tbsp red wine
½ tsp ground cumin
½ tsp paprika
½ tsp chilli powder
12 pimento stuffed green olives, sliced
1 tsp salt
½ tsp ground black pepper
1 beaten egg, for brushing pastry

2 przepis:

Ingredients for the pastry
• 3 cups flour (plus a little more for kneading)
• 1 teaspoon salt
• 1/2 cup cold water
• 1 egg
• 1 egg white
• 1 teaspoon vinegar
• 3 tablespoons shortening

Ingredients for the filling:
• 2 lbs ground beef
• 2 small potatoes, diced into one inch cubes and boiled until soft
• 1 onion, peeled and coarsely chopped
• 5 cloves of garlic, peeled and finely chopped
• 1/4 cup green olives, finely chopped
• 2 hardboiled eggs, coarsely chopped
• 1 cup beef broth
• 1/2 cup raisins, soaked in warm water for 1 hour (optional)
• 1 teaspoon oil


3 przepis:

• Ciasto:
• 25 dag mąki pszennej
• 12 dag masła
• 1 łyżeczka soli
• woda

Farsz:
• 25 dag mieszanego mięsa mielonego
• 20 dag cebuli
• 2 łyżeczki rodzynek
• 1 łyżeczka oliwy
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
• 1/2 łyżeczki soli
• 25 dag smalcu do smażenia



Ogólnie o wykonaniu: ciasto się zagniata, wałkuje, wycina kółka. Składniki
nadzienia się razem przesmaża, napełnia kółka ciasta, lepi pierogi. Według
wszystkich przepisów empanadas smaży się na głębokim smalcu (czego właśnie
chciałabym uniknąć).


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,84208195,84208195,empanadas.html


Temat: Przepis na pierogi po angielsku
To moje tlumaczenie na warunki angielskie:

If you are using plain flour will require a lot of hard work, self-raising is
out of question
A bit posh, but try:

www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/detail/431721.html
Or any other bread strong flour from you nearest supermarket (I tried
most of them and a pasta flour as well - they all work well enough)
Say put 2 heaped cups (sieve it if you can)
Add 2 tbsp. of any oil
a pinch of salt
add to it ~100 ml very hot, boiling water (too hot to handle)
Mix first with a wooden spoon or food processor in a bowl (otherwise
you may make a lot of mess on your surface)
you may have to add more water; you need to have some flour handy too
you dough will first look very flaky, but don't give up
keep bringing it together - you must allow a bit of time for gluten
to start to show which is happening when you mix good quality flour
with water - 5-8 min.
if you not very experienced cook this process may take a little
while, but believe me it will happen :-)
your pastry will get sticky - you are aiming for the state when dough
doesn't stick to your fingers any more and it is a bit "springy" when
pressed
you can then roll pastry or just tear a bit at a time and keep
stretching it thin
I bought myself a pasta machine (~£20) and don't have to do it any
more - cut out circles with a cup
pierogi should stick together easily, just remember to cover your
dough when leaving it for any time
next important step sticking it together, an cooking
cook till they just balloon a bit - that is the best time to take
them out, put on the plate with a knob of unsalted butter, skwarki or
fried onion
you can freeze cooked pierogi after smearing them with butter, put
them on the plate in one layer and then when you feel like one (or a
dozen) just pop them straight from freezer into a hot oven (200C or
~400F) for about 5-7 min or until golden and crispy

napisz czy potrzebny ci jest przepis na nadzienie :-)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,14797270,14797270,Przepis_na_pierogi_po_angielsku.html


Temat: co robicie z waszymi dwulatkami
Moja cora lubi plasteline play-dough. Mozna ja lekko wygniatac, walkowac i
formowac. Wogole hitem jest "pomaganie" przy robieniu ciasteczek lub pierogow.
Wlasny walek jest niezbedny
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,575,32491422,32491422,co_robicie_z_waszymi_dwulatkami.html


Temat: Lwow
ВарЕнипи = тістП С нАчинпПю = наСва тПĐźŃƒ, йĐź Ń—Ń… в ПĐşрПпі ваŃ€ѬŃ‚Ѧ (начинпПю
ППМĐğ ĐąŃƒŃ‚и всĐğ, вŃ–Đ´ чĐļŃ€ĐļŃˆĐļĐ˝Ѧ Đ´Đź йĐ°райПĐťі)
ПирПгИ = ваŃ€Đļнипи кПтрі щĐļ сПаМĐ°тѦ в пĐ°тĐļĐšѦні = наСва тПĐźŃƒ, йĐź Đ˝ĐļначĐļ
пНаваютѦ на ПĐ°сНі
ПĐğріг, пĐğріМПĐş (ПаНиĐą)

ПĐğĐťьĐźÄÄźÄËŃ– = цĐļ вКастивĐź ваŃ€Đļнипи, мднап пĐğĐťьĐźÄÄźÄËŃ– пПхПĐ´ятѦ вŃ–Đ´ китайців. ТПйтП
аСŃ–ѬŃ‚-ППспвин...
?
ŃƒĐşŃ€Đ°Ń—Đ˝ŃьĐşĐğ - ніПĐğцѦĐżĐļ - ангĐťійсьĐşĐğ

ВаŃ€Đļнипи - Maultaschen - dough (flour) pockets
ПирПги - gebratene Maultaschen - Roasted dough pockets
ПĐğріг - Pastete - pie

ПĐğĐťьĐźÄÄźÄËŃ– = chinesische Maultaschen - Chinese dough pockets

ЗайĐźŃ€ĐźÄËÄÄźÄËÄÂ¸Äą ŃƒĐşŃ€Đ°Ń—Đ˝ŃькиĐą правПпис скНадаєтѦся С:
ЗвŃƒĐşĐźÄżÄÂ¸ŃŃƒ = Ń„ĐźÄËÄÄźŃ‚ипи
ВидПĐżÄÂ¸ŃŃƒ = ППрфПНПгії
ХкНадПĐżÄÂ¸ŃŃƒ = синтапси

bsentsc@web.de
НĐļĐźÄÂ¸ÄËŃƒŃ‡Đź, сПĐğртĐļĐšѦниĐą СаŃŃƒĐ´ Đ´ŃƒŃˆĐźÄÂ°ÄËÄźÄË›Ń– КŃƒŃ‡ĐźŃ– Ń– йПгĐź ĐşŃƒŃ‡ĐźÄÂ¸Ń‡Đ°ĐżĐ°Đź
Unvermeidlich, die Todestrafe fuer den Unterdruecker Leonid Kutschma und
seinen
Кutschmisten
Unavoidably, the death penalty for the despot Leonid Kuchma and its
Kuchmists

"Artur Grossman" <UsuNar@suputnyk.site.plschrieb im Newsbeitrag

| "waldemar nocon" <walde@wp.plwrote in
| news:5980-1054215373@213.17.136.98:
| pierozki tam to cos innego niz u nas( ciasto smazone na ol eju z np.
| powidlami) tam nazywa sie pieliemieni (pieliemienki) i mozna sie
najesc
| do syta z roznymi dotatkami
|   Moja dziewczyna (Ukrainka) nazywala "pieliemieni" _tylko_ takie
pierozki
| z miesem (wygladajace jak "polskie" pierogi tylko lekko mniejsze
moze), i
| tak tez byly one nazywane we wszystkich sklepach.

|   Te smazone na oleju, sprzedawane byly wprost na ulicy. I smaczne
byly,
| jadlem takie wypelnione kapusta z grzybami.

No dobra, czas uporzadkowac nazewnictwo.
Pytanie bylo o Lwow.
We Lwowie mowi sie po ukrainsku.
Pierogopodobne po ukrainsku to:
WARENYKY
przewaznie z serem, przewaznie slodkim, przewaznie bardzo slodkim.
PELMENI
z miesem, z kapusta itd.
Po ros. WARIENIKI, PIELMIENI.
Czasem war. wygladaja jak nasze pierogi, pelm. przewaznie jak uszka do
barszczu, ale tu nie ma reguly - to towar o krotkiej przydatnosci i
decyduja lokalni producenci.

Po kilku dniach mi sie przejadly: i jedne i drugie ;)

--
ArturG
www.ar.of.pl - homepage
www.suputnyk.site.pl - najlepszy przewodnik po Ukrainie
_cut "UsuN" before @_



Źródło: topranking.pl/1185/67,lwow.php


Copyright (c) 2009 Dzungla i Cos Jeszcze - Czesc II | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.